Як зробити незамерзайку своїми руками

Зима, холоди – звичайну воду в бачок омивача авто не заллєш – замерзне. Саме для таких екстремальних зимових температур і була розроблена рідина, що незамерзає. У 10, 15 і навіть 30 градусний мороз, така рідина робить лобове скло чистим і без розлучень. Вся справа у складі незамерзайки.

Основні компоненти складу незамерзання:

Вода. Основний компонент незамерзайки становить більшу частину обсягу.
Спирт. Цей компонент якраз і робить незамерзаючу рідину незамерзаючою. Чим більше спирту, тим нижча температура замерзання. Як правило, використовують такі спирти:
Метиловий – має низьку температуру замерзання, низьку вартість, але є отруйним, при попаданні в організм людини здатний викликати сліпоту або призвести до смерті. Тому на території Росії виготовлення незамерзайки з метилового спирту заборонено.

Етиловий – не має неприємного запаху, не отруйний для людини. Щоправда, незамерзайку до складу якої входить етиловий спирт практично неможливо знайти на прилавках через дорожнечу спирту (не вигідно).

Ізопропіловий – не отруйний для людини, має неприємний запах. В основному такий спирт використовують для виробництва незамерзайки і треба пам’ятати, чим нижче температура замерзання рідини, тим сильнішим буде неприємний запах.

Барвник та ароматизатори. Використовують для передання стороннього запаху, наприклад, яблуко, диня тощо. Відповідно і барвник використовують як ароматизатор для яблука – зелений, для дині – жовтий. В основному використовується для маркетингу, для привернення уваги покупця.
Миючі засоби. Допоміжний компонент, який покращує чистячі характеристики рідини.
Тепер знаючи склад незамерзайки, ви може її легко приготувати вдома або навіть у гаражі. Насправді вам будуть потрібні всього три компоненти.

Як зробити незамерзайку в домашніх умовах.
Існує два способи виготовлення незамерзайки в домашніх умовах – це народний рецепт та магазинний. Отже, почнемо.

Народний рецепт.

Для виготовлення незамерзайки знадобляться такі пропорції:

Пляшка найдешевшої горілки 0.5 літра;
Вода 2 літри;
Миючий засіб для посуду (фері) дві-три краплі.
Якщо ви хочете, щоб ваша незамерзайка була більш стійкою до холоду, зменшіть пропорцію води. Запам’ятайте, що більше горілки, то нижче температура замерзання води.

Магазинний спосіб.

На прилавках автомагазинів є концентрати незамерзаючої рідини, як то кажуть просто додай води, згідно з інструкцією.

Більше способів виготовлення незамерзайки будинку мені не відомо, тому що придбати у вільному доступі спирт не так вже й легко. Можна звичайно використовувати соляні чи оцтові розчини, солона вода теж погано замерзає. Однак, сіль та оцет згубні для деяких елементів автомобіля, наприклад, кузова, гумок і так далі, та й білі розлучення на склі нам нема до чого.

Купуючи незамерзайку, остерігайтеся підробок. Намагайтеся купувати незамерзайку в прозорій тарі, у якої не повинно бути осаду на дні, при збовтуванні каністри повинна утворюватися піна, пробка повинна бути рівно і щільно закрита, а на етикетці повинна бути повна інформація про продукт.

І на закінчення хотілося б додати про те, що робити, якщо стала незамерзайка. Тут відповідь одна, для початку, потрібно прогріти автомобіль у стоячому положенні, до спрацьовування системи примусового охолодження (вентилятора). Потім, заглушити двигун і дати авто трохи постояти хвилин 15 – 20 і бачок і трубки за цей час повинні відійти від морозу, додати горілки або незамерзайки з нижчою температурою замерзання і обов’язково пролити систему (кілька разів рясно помити скло). Якщо замерзли форсунки, то тут врятує лише ганчірка, обмочена в окропі.